T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / DEFNE - Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi

Journey From Poems To Songs

https://youtu.be/pfxOmOAbIHo

20. yüzyılda ortaya çıkan popüler kültür, şiir üzerinde de etkisini göstermiş ve şiirin çeşitli formlarda yeniden icra edilmesine neden olmuştur. Bu durumun sonucunda bestelenmiş şiirler oluşmuş, popüler kültürün sunuş biçimine göre şiir tür özelliği geri planda kalarak şarkı formu toplumun belleğinde yerini almıştır. Bestelenmiş şiirlerin yeniden farklı formlarda yorumlanması kültürel bir değer olan şiirlerin kültür aktarıcısını unutturmuştur. Dinleyici gruplara, sevdikleri şarkının söz yazarı kimdir? sorusu sorulduğunda ilk verdikleri cevap şarkıyı seslendiren veya yorumlayan kişinin ismi olmuştur. Öğrencilerimizde toplumun kültürel belleğinde şarkı formuyla yer edinen bestelenmiş şiirlerin bir şiir türünde olduğu ve bir şair tarafından kaleme alındığı bilincini yaratmak, popüler kültürün dışında kültürümüzün değerlerini yansıtmak, edebi zevk kazandırıp  çeşitli duyguları hissettirerek sözel ve yaratıcı yeteneklerimizi geliştirmek, müziği sevdirmek ve kültürler arası etkileşimde bulunmak amacıyla Şiirlerden Şarkılara Yolculuk eTwinning projesini oluşturduk. Öğrencilerimiz bestelenmiş bir şiir olan Özdemir Asaf’ın “Lavinya” şiirini chatterpix web2 aracını kullanarak okudu  böylece bu projemiz sayesinde öğrencilerimiz web2.0 aracı olan chaterpixi tanıyıp kullanmayı öğrendi ve bestelenmiş bir şiiri öğrendiler.

Öğrencilerin sözel yeteneklerini ve yazma becerilerini geliştiren çeşitli etkinlikler yoluyla Türk ve Dünya edebiyatının önemli şairlerini ve şiirlerini öğrenmek ve paylaşmak, Bestelenmiş şiirleri ve şairlerimizi keşfederek, öğrenerek ve paylaşarak evrensel değerlerimize sahip çıkmak, Öğrencilerin yeni teknolojileri güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak ve BİT becerilerini geliştirmek, Öğrencilerimizi teknoloji bağımlılığından kurtarıp edebi zevk kazandırmak, sosyalleşmelerini sağlamak,
Öğrencilerin ana dillerini doğru konuşması ve öğrenmesi, Okumaktan zevk almak, duyguları yaşamak ve yaşatmak, Düzenli okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla oluşturulan “Şiirlerden Şarkılara Yolculuk” adlı eTwinning projesinin kuruculuğunu okulumuz öğretmenlerinden Nurcan İflazoğlu ve Polonya’dan Anna Chabinska-Wegrecka’nın paylaştığı ve Azerbaycan ortaklı projemizin öğrenci tanışma webinarını gerçekleştirdik. Ayrıca yine okulumuz öğretmenlerinden Yasin Tüleylioğlu ve Oktay Aslan’ın katılım sağladığı projede İstanbul, Adıyaman, Ankara, İzmir, Samsun, Balıkesir ve Giresun’dan ortaklar da bulunmaktadır.
Öğrencilerimiz gerçekleştirilen tanışma webinarında kendilerini ve okullarını tanıtarak proje için gerçekleştirdikleri etkinliklerden bahsettiler. Yeni arkadaşlıklar edinmenin mutluluğunu yaşadılar.

17-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.04.2024 - Güncelleme: 30.04.2024 09:50 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi